Hjertesorg

Hvad er hjertesorg, og hvornår opstår det?

Hvad kan man gøre, når ens hjerte er gået i tusind stykker?

Det er meget vigtigt for os mennesker at forstå, hvad der sker, når vort hjerte går i tusind stykker.

Det sker ikke hver dag. Hvis man brækker en arm, vil man opsøge sin læge og bede om hjælp. Når vi har hjertesorg, er det tit, vi ikke indser, at vi har brug for hjælp. Det er et traume, som vi almindeligvis ikke har at gøre med. Tit ved vi ikke, hvad vi skal gøre. Og vi gør mange fejltagelser.

For kvinder er hovedopgaven at arbejde med tillid. De har mistet tilliden. De siger ofte. “Jeg skal ikke ind i et forhold igen, førend jeg kan stole på den anden”. Så de fornægter den del af sig selv, som ønsker at være i et forhold. Eks. siger de “Arbejdet er vigtigere. Der er færre problemer”. Eller også siger de: “Jeg vil leve for og med mine børn”. Men som voksne har vi brug for relationer til andre, og vi har brug for kærlighed. Selvfølgelig er behovet forskelligt fra person til person. Men blot en lille undersøgelse vil afsløre, at behovet er der. Og generelt er det sådan, at et forhold til en person fra det andet køn giver mindre stress i livet – gør os mere lykkelige – gør os til bedre forældre osv.

En anden fejltagelse som kvinder gør er igen og igen at fortælle historien om, hvad der skete. Historien om, at man ikke kan stole på mænd, og at alle mænd er på den måde. Når du fortæller historien igen og igen, tiltrækker du tit mennesker med en lignende historie, og så kan der ske det, at du begynder at tro på generaliseringer, at alle mænd vil bedrage mig, og ingen mand vil nogensinde elske mig eller fortsætte med at elske mig.

Der kan være mange grunde til, at kvinder udsætter at gå ind i et nyt forhold. Men det er vigtigt at begynde at gå ud med en mand igen og at få et forhold efter en, tre eller seks måneder periode. Det kan være en god ide for kvinder at skubbe sig frem mod at blive involveret – ellers bliver kvinder tit for kræsne og intet sker.

Men lad være med i denne fase at lede efter den eneste ene – gør du det, bliver du let for kræsen. Kig efter venskab, en at følges med – en der er interessant. Og dit mål er ikke et langvarigt forhold, men at gå ind et forhold du kan nyde med det, det indbefatter. En kvinde kan sige, at alle mænd kun vil have sex. Ok, men ikke alle mænd ønsker kun sex. Kvinden skal gøre det, der får hende til at føle sig lykkelig og godt tilpas sammen med en fra det modsatte køn. Hun siger måske til sig selv: “Jeg ønsker ikke at blive såret igen. Jeg ønsker ikke at blive følelsesmæssigt bundet og afhængig af nogen for så bagefter at miste ham igen”. Det hun skal gøre er, at undgå at blive alt for dybt involveret.

Så kort sagt. Begynd at gå ud med mænd igen. Begynd at date uden forventninger om, at du leder efter en at gifte dig med. Date flere forskellige – nogen gange er det en rigtig god stil – date en mand, lad ham vide, at du er i en periode, hvor du er ved at finde dig selv, at du ikke ønsker at blive alt for involveret, men at du kan lide at gå ud på dates.

Mænd kan også blive mistroiske, men et mere fremtrædende symptom på et “iturevet” hjerte hos mænd er, at de holder op med at være særligt seriøse. De er ikke længere villige til at risikere noget for et forhold. De gør forholdet til det andet køn til et spørgsmål om sex, og når det er ved at blive til et forhold, sætter de hælene i og ønsker ikke at gå længere. Den helt store fejl mænd gør er, at de lader sig drive af skuffelse. De siger til sig selv. Der er et problem. Og de løser det ved at begynde et andet forhold. Nogle mænd der er drevet af skuffelse ser ikke i øjnene, at de følelsesmæssigt ikke er klar til et nyt forhold. Så de udtrykker ofte større kærlighed og værdsættelse af en kvinde, end de vil føle seks måneder senere. Som et resultat vil de ofte såre en kvinde, med mindre hun ikke har disse forventninger. De bliver impulsive. De ønsker at gifte sig, og ønsker et intimt forhold her og nu.

Min anbefaling til mænd er, at ligegyldigt hvilken slags forhold du går ind i så gør det klart, at du er drevet af skuffelse og ikke i stand til virkelig at finde en partner til et langvarigt forhold. Og til dem som er seriøse mht. et forhold, udsæt det. For generelt har mænd behov for flere slags forhold, førend de er parate til at slå sig til ro i et nyt. Og hvis han ikke har adskillige forhold vil han have tendenser til at forelske sig i en kvinde, og når hun har givet, hvad han behøver, og når hans hjerte er hel, vil han ikke længere føle den tiltrækning, som han normalt ville have følt, hvis han havde ventet og kunne have set på, om hun er hans type. Men hvis dit hjerte er såret, er næsten en hvilken som helst kvinde, der siger ja, din type.

Hvad med mænd som reagerer ved blot at kaste sig over arbejdet?

Det er en anden fejl som mænd begår. De erstatter et forhold med stræben efter at blive en succes på jobbet.

Når et hjerte virkelig er gået i stykker, tager det i hvert fald ni måneder at blive hel igen. Lad i den periode være med at ignorere følelserne og tankerne om den, som har været årsagen til alt det der. I stedet er det bedre igen og igen, at tænke på den, du har mistet. Se på billeder, se på videos, husk oplevelser.

Lad følelserne komme, indtil du kan se på alle disse billeder uden at blive ked af det. Tænk ikke kun på det, der har gjort ondt – husk også den gode tid, da du var forelsket – det hjælper alt sammen med at helne dit hjerte.

Processen med at helne hjertet kaldes for katarsis – når du bringer kærligheden ind – kommer smerten ud – så du føler dig ked af det. Du tænker på fortiden, og du bliver bange for ikke at ville kunne få det igen. Du tænker på fortiden, da du var forelsket, og du bliver vred over, at den anden holdt op med at elske dig. Så det er naturlige følelser, som kommer op. Når du tænker på den anden som et dejligt menneske, er det med til at du begynder at helne igen. Normale sorgfølelser er vrede, at være ked af det, frygt og fortrydelse. Disse følelser vil komme naturligt – de kommer i bølger. Forvent ikke, at det kun sker en gang. Der er ikke noget galt med, at disse følelser kommer. Så lad dem bare komme og bliv i dem.

Jeg synes det en god teknik at tale med nogen om følelserne eller at skrive dem ned. Undertiden er det mere virkningsfuldt at skrive tingene ned end at snakke med nogen. Når du tænker på den anden, brug da f.eks. 20 min. til at skrive i. Tænk tilbage på de situationer, hvor den anden især viste dig sin kærlighed. Derefter udfører du det, jeg kalder en følelses øvelse, som har forskellige niveauer. Skriv det ned du ikke kan li ved personen, og omkring det der er sket. Husk et tidspunkt hvor den anden sårede dig. Husk specielle følelser af vrede. Brug så meget tid som overhovedet muligt til at skrive det ned. Skift så og skriv så om det, som du er ked af. Tabet. Skriv om det du havde, og nu ikke har mere.

Tillad dig at skrive de ting som får dig til at føle dig ked af det, og skriv så om, hvad du er bange for. Når der er følelsesmæssig smerte, er der altid frygt. Der er frygt for, at man aldrig vil finde en ny kæreste. Frygt for ikke at være god nok. Frygt for at have været den, der fik forholdet til at gå i stykker. Frygt for, at der er noget galt med en. Frygt for, at det var, fordi jeg sagde lige det eller det, at han vendte sig væk. Frygt og usikkerhed. Så fortrydelse. Tag dig tiden til at undersøge disse fire følelsesniveauer. Skriv i nutid, hvad du vil have. Hvad du har behov for i dit liv. Hvad der er vigtigt for dig. Skriv det i nutid. Skriv hvad du håber. Hvad du ønsker. Gem det.

Prøv så at tilgive denne person. Skriv. Jeg tilgiver den person for… Mens du udfører denne øvelse stadig flere gange vil du finde mere og mere tilgivelse. Du skal ikke finde tilgivelsen her og nu den første gang. Du finder tilgivelse senere. Det er en god healing teknik. Der kan være mange flere – men lige denne her er meget, meget effektiv.

Føl vreden. Udtryk vreden. At tale med nogen om den, kan gøre det. At skrive om den kan gøre det. Det værste du kan gøre er at blive vred og at råbe. For at råbe er en slags kommunikation. Så find andre måder udover at skrige, find andre måder som er mere effektive.

Så hvad er det vigtigste at få ud?

Hvis man er god til at være vred har man oftest brug for at erfare sin kedafdethed.
Hvis man har al den frygt og har svært ved at involvere sig, har man sædvanligvis brug for at udtrykke sin vrede.
Frygt forsvinder ikke, når man har uforarbejdet vrede. Vrede giver en slags styrke, som kan balancere frygt. Frygt og det at være ked af det giver en slags sårbarhed. Og man må bare have at gøre med alle fire, så bliver man hel.

Nogen gange føler folk sig dårlig tilpas over sig selv og for det meste, når man er virkelig hård ved sig selv, har man behov for at gå ud. Man har behov for at finde balancen. Det handler altså om at finde balancen. Så forsvinder negativiteten. Vi kan ikke ignorere de negative følelser, især når vi er såret. Vi har behov for at se, hvad såret er. Og så for at gå til næste niveau – næste niveau og næste niveau. Der er fire følelsesmæssige niveauer. Ked af det hed, frygt, vrede og fortrydelse. Det man føler stærkest er som regel ikke det virkelige problem. Når du er vred har du brug for at føle din ked af det og at frygte. Når du føler skyld har du behov for at udtrykke noget vrede og at være ked af det. Balance er nødvendig.

Når du er et vredt menneske, undersøg hvad du er ked af. Tænk lad mig bløde op her. Hvad er det jeg ikke har, er en måde, at finde ud af, hvad du er ked af. Men er du en vred person kan du fortsætte med at være vred resten af dit liv, indtil du lærer hvordan du bliver sårbar. Hvis du er alt for sårbar, vil du altid være bange, medmindre du kan erkende den del af dig, som er vred. Men du skal ikke gå rundt hele tiden og være vred, føl vreden og lad det følges af tilgivelse. Tilgivelse er virkelig vigtigt. Når jeg tænker på det her, føler jeg mig vred, og nu tilgiver jeg. At tilgive er at skippe vrede. Ved hjælp af vreden finder du, at en del af at slippe vreden er at finde tilgivelse.

En del af at slippe ked-af-det-heden er at finde værdsættelse.

At slippe frygten er taknemmelighed.

En del af at slippe fortrydelse er at tilgive sig selv. Så når du tillader dig selv at føle dig ked af det, tilgiver du også dig selv.

Du tillader at føle dig bange, og du føler taknemmelighed over det, du har. Og du lader dig selv føle dig ked af det, og begynder at tage dig tid til at være glad, for det du har.

Det kan være hårdt at gå direkte fra vrede til tilgivelse. Man kan gå fra vrede til kedafdethed til frygt. Forstår du fra en negativ følelse til næste negative følelse. Vrede, kedafdethed, frygt, tilgivelse. Ked af det hed, frygt, vrede tilgivelse, værdsættelse.

Det er et godt skridt at føle intellektuel tilgivelse. Tilgivelsens fugl har to vinger. Den ene er en mental tilgivelse. – Hjernen siger, at ingen er perfekt. Skal jeg have denne frygt resten af mit liv. Denne person begik en fejltagelse, men jeg tilgiver. Emotionel tilgivelse forekommer generelt sagt, når vi husker, at vi følte os elsket, og når du lader dig selv erfare tilgivelsen. Det er som lag på et løg. Du må bevæge dig igennem det.

Og så kan du føle denne totale tilgivelse, men kun for en stund, og så vil det komme igen, og du må starte med kærligheden.

Nogen gange bliver folk vrede igen og igen. Når du siger noget om kærligheden siger de, at de ikke kan huske det. Der var aldrig kærlighed. Jeg begik en fejltagelse. Så siger jeg. “Ok vi starter med din vrede, og prøv så, at huske noget kærlighed” Det er lettere. Når man har mulighed for at udtrykke sin vrede, bliver man blødere.

Kedafdethed som er under vreden er at huske, at der var noget specielt, og jeg mistede det. Det er derfor vi føler os kede af det. Vi troede vi havde det, og vi mistede det.

Når ens hjerte er gået i stykker trigger det skjulte følelser fra barndommens erfaring, og kan du finde dem bliver det meget lettere for dig selv.

Hvad angår mig selv. Hver gang mit hjerte er gået i stykker er det blevet stadig mere enkelt at helne det.

Mit hjerte går ikke længere så let i tusind stykker. Mit hjerte har været i stykker mange gange. Som et resultat er det blevet stærkere. Det kan ikke længere gå i stykker på samme måde som før. Her er et eksempel. Når jeg som ung holdt en tale og en eller anden ikke kunne lide den, sårede det mine følelser. Nu har jeg større selvtillid og mere selvværd.
Når nogen forkastede mig, mindede det mig om alle sårene fra min barndom, om at blive forkastet og ikke at føle sig god nok. Nogen er bedre end mig. Når jeg som voksen blev forkastet følte jeg, at det bragte følelser fra min fortid frem.

Efterhånden som jeg helnede det, der gjorde mig yderst sensitiv, er jeg blevet bedre til have med forkastelse at gøre.

John Gray

Psykolog
USA