Hypnose

Som terapiform.

Hvordan ved man, om man er hypnotiseret?

Under hypnose er man som oftest dybt afslappet, koncentrationen er skærpet og opmærksomheden fokuseret på en eller nogle få ting, f.eks. hypnotisørens stemme. Man er mere påvirkelig overfor forslag. Siger hypnotisøren f.eks. til den hypnotiserede smertepatient, at “du vil mærke, at dine smerter bliver mindre og mindre”. Ja så kan det i mange tilfælde lade sig gøre at få smerterne til at forsvinde – omend kortvarigt.

Hypnose opfattes tit som noget meget mystisk og lidt farligt. Men selv den dygtigste hypnotisør kan ikke ved et kortvarigt møde få et andet menneske til at gøre noget, der strider mod personlige og dybe værdier. Man sætter sine grænser og siger nej.

Nogle forbinder hypnose med en søvnlignende tilstand. Men søvn og hypnotisk trance er forskellig. Når man er hypnotiseret er man vågen, hører hvad der bliver sagt, og kan næsten altid huske, hvad der er foregået.

Langt de fleste kan bringes i en middel dyb trance, men hypnotisøren skal kunne sit fag, og være i stand til at opbygge tilstrækkelig tryghed om hypnosen.

Kun 10 -15 procent kan bringes i en så dyb trance, at de kan overbevises om eks. at se en buket blomster, der ikke er der i virkeligheden.

Svend Ostenfeldt

Psykolog
USA